Menu      

Hogyan védjük másolás ellen az oldalunkat?

Néha még manapság is belefutunk olyan kérésekbe, amikor az ügyfelünk azt kéri, hogy oldjuk meg oldala másolás-védelmét. Erre az első válaszunk az, hogy megoldható, de fölösleges, ugyanis ami az Interneten van, az technikailag (gyakorlatilag) másolható.
Az persze más kérdés, hogy „Copyright" jogok védik e az adott tartalmat, de mint említettem jelenleg csak technikai oldalról közelítjük meg a témát.

Mint tudjuk, egy böngésző konzol felhívásával (Chrome: Ctrl+Shift+I) az oldal teljes forrása elérhetővé válik és könnyedén kiiktathatjuk a másolás védelmet.
Tehát a jelen cikkünkben leírtak csak a teljesen „átlagos" felhasználóktól védik meg az oldalunkat, azonban ha valaki le akarja másolni a tartalmunkat, annak maximum egy picit megnehezítijük a leírtakkal a dolgát, teljes védelmet azonban nem tudunk biztosítani ellene.

Még azért érdemes megjegyeznünk eme szösszenetünkben azt, hogy a Google a másolt tartalmak ellen erős hadjáratot indított, és jelentős rangsorolás vesztéssel járhat cikkek szövegek újra megosztása forrás megjelölés nélkül. Az úgynevezett tartalom duplikáció az egyik leg kerülendőbb dolog amikor egy honlapot menedzselünk, ha tehetjük mindig saját cikkeket tegyünk a honlapunkra, és ha minden áron másolni szeretnénk, mindig jelöljük meg a forrást. Ez technikailag és emberileg is a leg etikusabb megoldás.

Akik úgy gondolják, hogy tartalmunk másolás áldozatává válhat, azoknak ajánljuk a http://www.copyscape.com/ honlapot, amely az általunk megadott url-en található tartalomra keres egyezéseket a világhálón. Sőt, aki tényleg komolyan szeretné venni a kérdést, annak rendelkezésére áll egy havidíjas szolgáltatás is, amely a megadott oldalakat folyamatosan ellenőrzi, és ha duplikációt talál, figyelmeztet minket e-mailen.

És végül lássuk azt a pár sort, amellyel a legtöbb modern böngészőben megakadályozhatjuk azt, hogy kijelöléssel és másolással lementsék honlapunk tartalmát.
style="-moz-user-select: none;
-webkit-user-select: none;
-ms-user-select:none; user-select:none;
-o-user-select:none;"
unselectable="on"
onselectstart="return false;"
onmousedown="return false;"
oncontextmenu="retun false;"
>
Egyszerűen adjuk meg ezt a stílust és html paramétereket a tag-unknak.
Figyelem az onmousedown paraméterrel csak óvatosan, ez az input mezőinket inaktívvá teszi, dinamikus oldalaknál nem ajánlott. Elhagyható.
Hogyan védjük másolás ellen az oldalunkat?

#totalstudio