Menu      

Google+ oldal létrehozása

Nem kellet sokat várni, hogy a Facebook nagy ellenfeleként emlegetett Google+ kiadja azt a szolgáltatását, amire igen sokan vártak méghozzá, hogy lehessen oldalt (Google+ Page) létrehozni. Egy gyors talpalóban bemutatjuk miként is megy egy oldal létrehozásának menete.
Nagyon nem kell félnie senkinek attól, hogy el fog veszni az opciókban, hiszen a Facebook oldal létrehozásához hasonlóan itt is szinte fogják a kezünket az új oldal létrehozásakor. Az első nagy előnye a Facebook-hoz képest, hogy nem dugták nagyon el a Hozz létre oldal gombot. Minden egyes Google+ oldal alján balra ott található a nagy kék gomb, amivel elkészíthetjük saját oldalunkat, ezzel pedig jól leegyszerűsödtek az FB-hez képest.
Lássuk lépésenként mit is kell tennünk ahhoz, hogy cégünk, társaságunk, termékünk vagy bármint saját Google+ oldalhoz juthasson.

1. lépés

Természetesen az egész folyamat azzal kezdődik, hogy ki kell választanunk, hogy a létrehozandó oldal témája nagyjából milyen körbe illik bele. Rengeteg választási lehetőségünk van hiszen alapból választhatunk öt fő kategória közül (Helyi üzlet vagy hely, Termék vagy márka, Vállalat intézmény vagy szervezet, Művészet, szórakozás vagy sport, Egyéb)



2. lépés

Miután kiválasztottuk melyik fő kategóriába tartózik oldalunk nem maradt más hátra, mint megadni a nevét, a honlap címét - ami opcionális, tehát ha akarjuk üresen is hagyhatjuk - majd a Fő kategóriához tartozó alkategóriák jönnek. Itt számos lehetőség közül választhatunk, de mentő övként mindig ott szerepel az egyéb a lista végén. Ha mindez megvan, eldönthetjük, hogy kik láthassák az oldalainkat, itt állíthatjuk szűrhetünk életkorra illetve alkoholistákra is. Fogadjuk el a felhasználási feltételeket és irány tovább.





3. lépés

A nyilvános profil létrehozásához nagyjából tíz szóban jellemeznünk kell az oldalt, amit létrehozunk, majd itt nyílik lehetőség profilkép feltöltésére is. A feltöltés, ahogy ezt a Google+ rendszerben megszokhattuk mehet sajátgépről, de akár a galériáinkból is. A fotót természetesen kivághatjuk és akár forgatgathatjuk is, de a lényeg, hogy négyszög alakú legyen. Az oldal tetején már megjelenik egy figyelmeztető sáv, ami tudatja velünk, hogy mostantól oldal üzemmódban vagyunk, vagyis bármit is csinálunk az a létrehozott oldal nevében tesszük. Aki nem használt még Facebookot ilyen téren, annak jöjjön egy kis példa. Ha átkapcsolunk oldal üzemmódba és az oldalunk neve az Olcsó Domain, akkor ha például felmegyünk egy ismerősünk bejegyzésére és hozzászólunk, a kommenthez nem mi leszünk társítva hanem az Olcsó Domain. Tehát olyan mintha Olcsó Domain szólt volna hozzá.






4. lépés

Elkészült az oldalunk, de még nem látjuk, utolsó regisztrációs lépésként felajánlja nekünk a rendszer, hogy a belépett profilunkkal gyorsan világgá kürtöljük az oldalt. Írhatunk tehát egy bejegyzést gyorsan, amit leoszthatunk, akivel csak akarunk. Ha ez megvan, már tényleg készen van a Google+ oldal létrehozása.




5.lépés

Kész az oldalunk és kapunk pár opciót illetve a 2. pontban már említett oldal üzemmód használatáról egy értesítőt. Az opciók között értelemszerűen az első, hogy új bejegyzést tegyünk közzé. Ezt érdemes megcsinálni, mert kevés frusztrálóbb dolog van egy üres fallal megáldott oldalnál. A bejegyzés megírása teljes mértékben úgy történik mintha Google+ felhasználók lennénk. Természetesen csatolhatunk képeket és linkeket is illetve eldönthetjük, ki lássa a bejegyzést.




6. lépés

Miután már szinte kialakult az oldalunk csak pár finomhangolásra van szükség. Elsőként érdemes oldalunkat összekötni a valós honlapunkkal az úgynevezett Badget rendszerben. Ez nem más, mint egy előre meghatározott link elhelyezése az oldalunkon, avagy a Facebook Like Box Google-s megfelelője. Sajnos az opció egyelőre nem elérhető, így marad a sima link elhelyezése egy kis ikonnal. Később viszont érdemes lehet visszatérni, mert lesz lehetőség dobozt is létrehozni, amiben láthatjuk majd a kedvelők arcát illetve lesz benne gomb is a követésre.

Itt érdemes egyébként megjegyezni, hogy a Google Developers újabb és újabb bejegyzésekkel gazdagodik, ami fontos lehet azok számára, akik szeretnének még jobban implementálódni a Google rendszerébe. Felkerültek új +1 gomb méretek számos API-val kapcsolatos bemutatót olvashatunk és megismerkedhetünk rengeteg kapcsolóval és scripttel, amik használata biztosan elkerülhetetlen lesz később.




7. lépés

Ez már tényleg a használat előtti utolsó lépés. A profil szerkesztése gyakorlatilag ugyanúgy történik mint a user Google+ profilok esetében. A szerkesztés gombra kattintva különböző mezőbe adhatunk be különböző adatokat és ezzel tehetjük végleg teljessé új Google+ oldalunkat.





Reméljük sikerült mindenkit bevezetni a Google+ oldal készítésébe, kellemes követő és +1 gyűjtögetést kívánunk és ne felejtsétek el oldalként is létrehozni a köreiteket, így szelektálni tudtok, hogy kinek mit szeretne üzenni az oldalatok. És természetesen odalként akkor tudtok valakit felvenni egy körbe, ha az korábban az oldalt már felvette a saját köreiből valamelyikbe.

#totalstudio