Menu      

Egyre kevesebb a Google dolgozó

Bármennyire is sikeres az amerikai technológiai vállalat, egyre nagyobb problémát jelent számára dolgozói elvándorlása. Az eddig hozott intézkedések eredménytelenek voltak.
A The New York Times cikkéből kiderült, hogy a webes cégnek komoly gondot okoz az alkalmazottai lemorzsolódása. Az elmúlt hónapokban számos Google-munkatárs fordított hátat a társaságnak és lett a rivális Facebook dolgozója, de voltak olyanok is, akik a kilépésük után saját vállalatot alapítottak. A társaság számos ellenlépéssel próbálkozott már, de ezek többnyire nem vezettek eredményre, ezért Eric Schmidt és kollégái most egy új stratégián dolgoznak.

A kialakult helyzet annyira súlyos, hogy azon a november elején bejelentett nagy arányú, rendkívüli fizetésemelés sem tudott érdemben javítani. Mint ismeretes, a Google valamennyi munkatársa 10 százalékos fizetésemelést és ezer dollár extra karácsonyi pénzt kap. Erről Eric Schmidt, az amerikai informatikai óriáscég vezetője tájékoztatta a dolgozókat. A jövő januártól hatályba lépő intézkedés 1 milliárd dolláros plusz terhet ró a vállalatra és célja a munkaerő megtartása volt.
A bejelentést követően néhány nap múlva elérhetővé vált emlékeztető rávilágított, hogy a lépésre a Facebook miatt került sor, amely a legtöbb dolgozót csábította el a Google-től. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt hónapokban többen is otthagyták a céget, köztük volt Lars Rasmussen, a Google Maps és a Wave szolgáltatások egyik fejlesztője, aki szintén a Facebooknál talált új munkát. Vele együtt már 300 egykori Google-szakember dolgozik a közösségi portálnál, ez az alkalmazottak 15 százalékát jelenti.

A The New York Timesnak nyilatkozó egykori Google-munkatársak egyike azzal indokolta a váltást, hogy a webes cég túl nagy lett és egyre lassabban reagál a körülötte zajló eseményekre. A Google-nél az elmúlt évben 5000-ről 23 000-re nőtt a foglalkoztatottak száma, míg ezzel párhuzamosan a nyereség is 3,2 milliárd dollárról 23,7 milliárd dollárra emelkedett. Azonban mint a példa is bizonyítja, a pénz nem minden.

Eric Schmidt a napilapnak úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy a képzett szakemberek nagy arányú elvándorlása tendencia a társaságnál, de mindenképpen aggódva figyeli a folyamatot. A vezető szerint volt olyan időszak, amikor három ember is világszínvonalú terméket tudott kifejleszteni, de ezek az idők elmúltak. Ma már mindez sokkal nehezebb. Az elvándorlás megakadályozásának egyik módja az lehet, hogy a vállalat lehetővé teszi a munkatársai számára, hogy saját céget alapítsanak, alkalmazottakat vegyenek fel és használják a cég erőforrásait, például szervereit.

SGHU

 

Egyre kevesebb a Google dolgozó

#totalstudio