Menu      

Flash vs HTML5

A fejlesztőket és a felhasználókat egyre inkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy vajon a Flash vagy a HTML 5 mellett tegyék le a voksukat a jövőben.
A Flash az Adobe programjaként régóta jelen van a webes piacon. Legnagyobb előnye pont az, hogy elterjedt és gyakorlatilag platformfüggetlen, ami azt jelenti, hogy bármely operációs rendszer és böngésző képes az ilyen formátumú videók megjelenítésére. A gyakori lefagyások és a túlzott erőforrás-igény miatt viszont gyakran kritika éri a Flash-technológiát és az Adobe-ot. Úgy tűnik, hogy ezen a fejlesztők egyelőre nem tudnak vagy talán nem is akarnak változtatni. Jól példázta ezt az iPad bemutatója, ahol Steve Jobs nem játszott le egyetlen flashvideót sem az új készüléken. Ezt később az Adobe hibáival indokolta az Apple.

Az Adobe számára a reményt a 10.1-es verzió jelentheti, amely már tartalmazni fogja a hardvergyorsításos videolejátszási funkciót. Kérdés azonban, hogy a fagyások számát mennyire tudják a fejlesztők lecsökkenteni. Az újonc HTML5 számos támogatót maga mögött tudhat. Közéjük tartozik a Firefox, az Opera, a Safari és a Chrome. E böngészőknek azonban csak a legfrissebb verziói támogatják a szabványt. Az Internet Explorer egyelőre nem tud mit kezdeni a HTML5-tel.

Bár nem mondható elterjedtnek, a HTML5-nek számos előnye van. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a videók közvetlenül a honlapokba integrálhatók és a lejátszásukhoz nincs szükség kiegészítőkre. A HTML5-nek vannak ugyanakkor komoly hátrányai is. A legsúlyosabb az, hogy jelenleg nincsenek olyan egységes kodekek hozzá, amelyeket minden böngésző támogatna. Vagyis, aki a szabványt támogatja, annak a videót számos formátumban kell elérhetővé tennie. Ez pedig dupla, sőt tripla munkát jelent. Ezenkívül szintén komoly gond, hogy nincs megfelelően szabályozva a HTML5 jogi környezete, hiányzik az eltérő bitrátájú streamingek létrehozásának lehetősége, valamint helyi tárolás nélkül nem lehet lejátszani a videókat.

A Flash az elterjedtségén kívül egy szempontból mindenképpen megelőzi a HTML5-öt. Kialakult infrastruktúrája van, amely lehetővé teszi, hogy bárki reklámokkal finanszírozott tartalmakat jelenítsen meg. Vagyis hiába választaná valaki a HTML5-öt, nem tudná megfelelő módon finanszírozni a szolgáltatását.

Jan Ozer egy érdekes tanulmányt készített. Megvizsgálta a Flash és a HTML5 erőforrás-igényét különböző operációs rendszerek és böngészők alatt. A szakember kiderítette, hogy a hatékony videolejátszás elsősorban attól függ, hogy az adott technológia és szoftver kihasználja-e a hardvergyorsításos videolejátszásban rejlő lehetőségeket. Nos, a Mac OS X alatt a HTML5-ös videók kiválóan megjeleníthetők a Safarival. Ezzel szemben a Flash Player ugyanezen a platformon nem fogja tudni kiaknázni ezeket az előnyöket. A Chrome használatakor mind a két formátumú videók megjelenítése nagyjából ugyanannyi erőforrást emésztett fel.

Ozer arra a következtetésre jutott, hogy egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy a Flash rosszabbul használni ki a CPU-k erőforrásait, mint a HTML5. Mindenesetre bármely formátum mellett is teszi le a voksát egy fejlesztő vagy felhasználó, az biztosan kijelenthető, hogy ezen a területen a közeljövőben komoly verseny fog kibontakozni.

A két fő szabvány mellett zajlanak kisebb, de ugyanolyan fontos viták is. Ez év elején a YouTube, a Vimeo, illetve a Mozilla Alapítvány, a Google, a Dailymotion és az Opera keveredtek összetűzésbe amiatt, hogy milyen kodekeket használjon a népszerű videomegosztó. A YouTube és a Vimeo egyértelműen a licencköteles és szabadalmaztatott H.264, míg a Mozilla és a Google a nyílt forráskódú megoldások (Theora, Ogg) mellett tette le a voksát. Ezt követően pedig a Free Software Foundation követelte a Googletől, hogy távolítsa el a YouTube-ról és a webről a flashvideókat, illetve a H.264-es kodeket.

SG.hu

Flash vs HTML5

#totalstudio