Menu      

Jövőre megy a tőzsdére a Facebook

Amerikai sajtóértesülés szerint a közösségi portál a jövő év elején jelenne meg a tőzsdén. A cél a 100 milliárd dolláros értékhatár elérése, amennyiben ez megvalósul, úgy a Facebook majdnem annyit érne, mint az eBay és az Amazon együttesen.
A CNBC gazdasági csatorna szerint a közösségi oldal a szükséges papírokat várhatóan októberben vagy novemberben nyújtja be az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC), a tőzsdén pedig 2012 első negyedévében jelenhet meg. Egyelőre ugyanakkor még számos kérdés tisztázatlan, többek között az is, hogy mennyi részvényt bocsátanának ki a tőzsdén, illetve, hogy ezekhez milyen áron lehetne hozzájutni. A CNBC úgy vélekedik, hogy a Facebook értéke a jövő év elejére nem csak elérheti, de akár meg is haladhatja a 100 milliárd dollárt, így jóval értékesebbnek számítana, mint az AOL, a Yahoo, az eBay vagy az Amazon. Becslések szerint az AOL jelenlegi piaci értéke 2,1 milliárd dollár; a Yahoo 19,8 milliárd, az eBay 38,6 milliárd, míg az Amazon 84,2 milliárd dollárt ér.

A Facebook értéke folyamatosan nő. Tavaly júniusban az elemzők még 23 milliárd dollárra, idén januárban ennek az összegnek több mint a duplájára, márciusban pedig már 65 milliárd dollárra becsülték. (Ezek az értékek a tőzsdén kívüli részvényügyletekből számítottak.) A közösségi oldal az év elején körülbelül 2000 dolgozót foglalkoztatott és több mint 500 millió regisztrált tagja volt.

A cég részvényeseinek a száma várhatóan az idén túllépi az ötszázat, ezért egy 1934-es törvény miatt (Securities and Exchange Act) - a tőzsdén megjelenő vállalatokhoz hasonlóan - negyedévente köteles lenne megjelentetnie üzleti jelentését. A Facebook így nagy valószínűséggel megelőző csapásként még az április jelentési kötelezettség előtt megindítaná tőzsdei kibocsátását, azaz arra még 2012 első negyedévében sor kerülhet. A kibocsátást a források szerint az is előmozdíthatja, hogy a társaság tavaly korlátozta alkalmazottainak zártkörű részvényeladásait. Emiatt viszont félő, hogy több munkatárs is inkább a felmondást választja, hogy szép summát tehessen zsebre papírjai értékesítéséből. Amennyiben viszont a Facebook tőzsdei társaság lenne, az alkalmazottak is szabadabban adhatnának el pakettjükből.

Emellett a LinkedIn tőzsdei megjelenése is óvatosságra intheti a cég tulajdonosait. A LinkedIn részvények ára egyetlen nap alatt 83 dollárról 109,55 dollárra nőtt és valóságos őrületet váltott ki. Elképzelhető, hogy a sokkal népszerűbb Facebook részvényeiért még nagyobb roham indulna. Mindenesetre a Facebook vezetői elszántak: Sheryl Sandberg, a társaság napi ügyekért felelős igazgatója korábban a tőzsdén való megjelenést elkerülhetetlen lépésnek nevezte.

Jövőre megy a tőzsdére a Facebook

#totalstudio