Menu      

M-Disc - adattárolás ezer évig

A Millenniata nevű vállalat egy olyan DVD-t mutatott be, amely különösen ellenáll a környezeti hatásoknak és ezért akár 1000 évig is képes megőrizni a rajta tárolt adatokat.
A CD- és DVD-lemezek legnagyobb problémája, hogy csak ritkán tudják sok esztendőn keresztül stabilan megőrizni a rajtuk tárolt információkat. Erre a problémára eddig nem igazán volt megoldás, így az érzékeny adatokat tároló felhasználók kénytelenek voltak néhány évenként új lemezre másolni a korongok tartalmát. A Millenniata azonban egyszerűbb és olcsóbb megoldást ígér. A titok nyitja, hogy a cég munkatársai egy olyan anyagot fejlesztettek ki, amely sokkal ellenállóbb a különböző környezeti hatásokkal szemben. Az új anyagnak köszönhetően a felhasználónak akkor sem aggódnia, ha az M-Disc lemezt véletlenül forrásban lévő vízbe vagy folyékony nitrogénbe ejti.

Az új adattároló ellenálló képességét az amerikai védelmi minisztérium tesztjei is igazolták. Scott Shumway, a társaság ügyvezetője nem árulta el, hogy mi is az a különleges anyag, amit az M-Disc készítésekor felhasználnak. Csupán annyit lehet tudni, hogy e réteg miatt egy különleges DVD-íróra és erősebb lézerre van szükség a korongok megírásához, az adattárolók olvasására viszont bármely hagyományos DVD-író használható. "Az adatvesztés bármely jelenlegi lemeznél bekövetkezik. Napjainkban még mindig a papír számít a leghosszabb adattárolást biztosító eszköznek" - mondta Shumway.

Az M-Disc hivatalosan csak szeptember elsejétől lesz kapható, 4,7 gigabájtos változatban. Azonban a Trove Archive Solutions már 7,95 dolláros áron kínálja a lemezeket, míg egy 25-ös henger ára 198,75 dollár. Különleges írókból egyedül az M-Writer nevű készülék érhető el, melynek ára 170 dollár. Emellett kapható lesz még az LG Super Multi Drive terméke, amely szintén kompatibilis a technológiával és amelynek gyártásáról a Millenniata már megállapodott a Hitachi-LG Data Stroge céggel. Ezt megerősítette Sang Hun Kim, a Hitachi-LG Data Storage üzletkötési és marketingügyi vezetője is. Később várható további M-Ready írók felbukkanása. Különleges írószoftverre ugyanakkor nincs szükség. A szakemberek már dolgoznak egy Blu-ray változaton is.

SG

M-Disc - adattárolás ezer évig

#totalstudio