Menu      

Megjelent a Firefox 5

Amint arra számítani lehetett, a Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy elkészült a Firefox legújabb, 5.0-s verziója. A böngésző kicsit gyorsabb elődjénél és kevesebb erőforrással is beéri.
A vártnál néhány nappal korábban vált elérhetővé a Firefox 5.0, amelynek immár letölthető a magyar nyelvű verziója is. Nagy újításokra nem kell számítani, a fejlesztők inkább apróbb finomításokat végeztek. A program ezeknek köszönhetően még gyorsabb lett és még kevesebb memóriát igényel. Emellett a Mozilla munkatársai számos biztonsági hibát is befoltoztak és a szoftver immár támogatja a honlapokon a CSS-animációk lejátszását.

Ez a technika lehetővé teszi a webes fejlesztők számára, hogy CSS-animációkat integráljanak az oldalakba anélkül, hogy ehhez Flash-tartalmakat, videókat vagy más hasonló elemeket kellene felhasználniuk. Mindez azt eredményezheti, hogy a webes fejlesztőknek jóval kevesebb időbe és munkába kerül majd az egyes portálok létrehozása, illetve hogy az animációk a kevésbé erős hardvereken, például az okostelefonokon is zökkenőmentesen lejátszhatók lesznek.A Firefox 5.0 az előző változatoknál gyorsabban futtatja a JavaScripteket, ráadásul a háttérben található megnyitott ablakok is kevesebb erőforrást emésztenek fel. A fejlesztők ugyanakkor biztonsági okokból kikapcsolták a WebGL-ben a Cross-Domain textúrák támogatását. Ez a funkció a jövőben mindegyik Firefox-verzióban deaktiválva lesz.

A program a korábbi kiadásoknál jobban támogatja az XHR, a MathML, az SMIL, a Canvas és a HTML5 webes szabványokat. A Windowson, a Linuxon és a Mac OS X-en futtatható változat mellett megjelent a Firefox 5 Mobile for Android is. Utóbbi ugyanazt a a böngészőmotort használja, mint az asztali változatok. Ezenkívül elérhetővé vált a Firefox Add-On SDK fejlesztőcsomag ás az Add-On Builder nevű kiegészítő bétaváltozata is. A cél az, hogy a jövőben még egyszerűbben elkészíthetők legyenek a Firefox kiegészítői.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően még az idén várható a Firefox 6 és a Firefox 7 megjelenése. Ezekkel kapcsolatban a Mozilla munkatársai annyit árultak el, hogy a céljuk az, hogy még egyszerűbbé tegyék a felhasználók számára böngésző kezelését. Az ötletek között felmerült, hogy különböző színekkel látnák el az egyes online keresőket, így az internetezők azonnal látnak, hogy éppen a Google vagy a Bing az aktív keresőjük.

A Mozilla Alapítvány február végén jelezte, hogy a Chrome-fejlesztők példáját követi és még az idén elérhető lesz a Firefox5, 6 és 7 is. Később kiderült, hogy akár 6 hetente új Firefox-verzió jelenhet meg. Mitchell Baker, a szervezet első embere május közepén úgy nyilatkozott, hogy még több közösségi funkció kerülhet a népszerű böngészőbe.
Megjelent a Firefox 5

#totalstudio