Menu      

Megjelent a Firefox 6

Néhány fontos hibajavítás és apró változás került be a népszerű böngésző legújabb változatába. A módosítások többsége a webes fejlesztőknek lehet érdekes, de a felhasználók sem maradtak újdonságok nélkül.
A Firefox 6 már néhány nappal ezelőtt letölthető volt a Mozilla FTP-szerveréről, azonban csak most jelent meg hivatalosan. A fejlesztők összesen 10 biztonsági hibát foltoztak be, ezek közül 8 kapott kritikus besorolást. Több kevésbé súlyos hibát is kijavítottak. Az új verzió egy átdolgozott kiegészítő-menedzsert kapott, amelynek a segítségével a felhasználók könnyen meggyőződhetnek arról, hogy a telepített kiegészítők naprakészek-e vagy sem. A Mozilla munkatársai javítottak az adatkezelési alrendszeren, így egyetlen helyen beállítható, hogy egy oldal milyen információkhoz (jelszavak, sütifájlok, tartózkodási helyre vonatkozó adatok stb.) férhet hozzá és melyekhez nem.

A módosításoknak köszönhetően a Firefox gyorsabban töltődik be és a címsorban a doménnév kiemelten jelenik meg. Fontos megemlíteni az új HTML5-funkciókat, például az Elements Progress és az Elements Track támogatását. Utóbbival az audio- és videotartalmakhoz olyan kiegészítő szöveges információkat lehet rendelni, amelyek egy meghatározott időpontban jelennek meg. Mindez hasznos lehet például a feliratok betöltésekor.

Az Eszközök menüben újdonság a Web Developer menüpont, amely az összes webfejlesztői bejegyzést összegyűjti. Itt található meg a továbbfejlesztett webkonzol és a Scratchpad is, ami egy interaktív Javascript-fejlesztési és -tesztelési modul. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban jobban észrevehető a Mozilla Sync funkció, ami lehetővé teszi a különböző számítógépekre telepített Firefoxokban tárolt adatok automatikus összehasonlítását.

Szerencsére a változtatások nem voltak negatív hatással a böngésző sebességére és stabilitására sem. A Firefox 6.0 már letölthető magyar nyelven is, elérhető Windows, Macintosh és Linux rendszerekre. Azt már most tudni lehet, hogy a Firefox 7 várhatóan szeptember 27-én jelenik meg.

SG

Megjelent a Firefox 6

#totalstudio