Menu      

Megjelent a Firefox 8

A böngésző legújabb verziója gyorsabban indul, hatékonyabban használja a rendelkezésre álló memóriát, új HTML5 funkciókat vonultat fel és a fejlesztők új szabályokat vezettek be a kiegészítőkkel kapcsolatban.
Hivatalosan is letölthető a Firefox 8. Az új kiadás számos apró változást hoz magával. A fejlesztők javítottak a memóriakezelésen, ami sokkal hatékonyabb lett. A felhasználók még nagyobb beleszólást kaphatnak a kiegészítőkkel és azok alkalmazásával kapcsolatos kérdésekbe. A böngésző egy megerősítő kérdést is feltesz, ha valaki meg akar tartani, letilt vagy töröl egy kiegészítőt. Amennyiben a Firefox érzékeli, hogy egy másik alkalmazás telepített egy kiegészítőt, akkor azt először automatikusan kikapcsolja és csak azután teszi lehetővé a használatát, hogy azt az internetező utólag engedélyezte. A Mozilla munkatársai így akarják megakadályozni, hogy az emberek számítógépeire különböző programok kéretlen eszköztárakat telepítsenek fel. A kiegészítőknél egyébként látható, hogy melyik alkalmazást telepítette fel a felhasználó és melyiket egy harmadik fél.

A biztonságot növeli továbbá a Cross-Origin Resource Sharing (CORS), ami lehetővé teszi a külső textúrák és WebGL videók használatát anélkül, hogy ezáltal biztonsági rést lehessen nyitni a böngészőben. A CORS segítségével egy szerver megadhatja, hogy más oldalak szkriptjei mikor férhetnek hozzá például egy képhez. A cél annak megakadályozása, hogy támadók a WebGL rendszerén keresztül hozzáférjenek bizonyos tartalmakhoz. Az új verzió lehetővé teszi a webes fejlesztők számára, hogy bővítsék a szoftvernek a jobb egérgombbal elérhető menüjét. Emellett újdonság, hogy a Firefox 8 asztali számítógépeken használható verziójában immár Twitter-bejegyzésekben is lehet keresni.

És végül egy apróság: mostantól induláskor a felhasználók beállíthatják, hogy a program a elindítását követően visszaállítsa-e a korábban megnyitott ablakokat vagy sem. A beállítás az Eszközök -> Beállítások menüpontban érhető el. A Firefox indításakor kiválasztható, hogy a szoftver a kezdőlapot vagy egy üres oldalt jelenítsen meg, esetleg a legutóbbi lapokat és ablakokat. Utóbbi esetében kiválasztható a "Csak kijelöléskor töltse be a lapot" pont.


SG F
Megjelent a Firefox 8

#totalstudio