Menu      

Megszűnnek a minisztériumok honlapjai

A jövő év elején megszűnnek a minisztériumi honlapok, valamint a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is, helyettük egy új, összevont kormányzati portál indul - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A közlemény szerint az új kormányzati portál a Miniszterelnökség és a minisztériumok anyagait egy helyen, egységes szerkezetben és közös domain név alatt teszi elérhetővé a látogatók számára, illetve új szolgáltatásokat is fog tartalmazni. A KIM szerint az új portál létrehozása a megváltozott kormányzati struktúra, a korábbi minisztériumi honlapok alacsony általános színvonala miatt és az azok működtetésével kapcsolatos pazarlás megszüntetése érdekében vált szükségessé. Az eddigi minisztériumi honlapok sem szerkezetük, sem "széttagolt üzemeltetésük kaotikussága" miatt nem alkalmasak arra, hogy az új minisztériumi struktúrát megfelelően leképezzék.

Az összevont portál létrehozása lehetővé teszi, hogy az ezen a területen jelenleg tapasztalható zavaros állapotokat gyorsan és költségkímélő módon egy jobb megoldással váltsák fel. Az új honlap fejlesztésének költsége várhatóan töredéke lesz a költségvetési tételben feltüntetett összegnek - hangsúlyozza a közlemény.

Zagyva György Gyula korábbi sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy a kormány 185 millió forinttal támogatná jövőre a kormány.hu portál működését. Az országgyűlési képviselő elmondása szerint azért "csapta ki a biztosítékot" a portál ekkora mértékű támogatása, mert 2008-ban Cser-Palkovics András fideszes képviselő a kormanyszovivo.hu 200 milliós támogatását "arcátlanul soknak" tartotta, most pedig közel 200 milliós támogatást adnak és ugyanazt a céget, a Kopint Datorgot bízták meg a működtetéssel. "Nem értem, hogy ez hogy függ össze a fülkeforradalommal" - tette hozzá. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány.hu önálló tartalommal nem is rendelkezik, csak a minisztériumi honlapokról linkelik át az információkat. A képviselő emiatt rejtett támogatást sejt a 185 milliós összeg mögött.

A minisztérium erre úgy reagált közleményében, hogy "a képviselő állításai hemzsegnek a tárgyi tévedésektől". Például a költségvetésben feltüntetett összeg nem a kormany.hu címen jelenleg található gyűjtőoldal, hanem a teljes jövő évi online kormányzati kommunikáció támogatására vonatkozik. Ez a költségvetési sor pontos címéből ("kormányzati kommunikációs feladatok támogatása") is egyértelműen kiolvasható. Az új összminisztériumi portál fejlesztésében vagy későbbi működtetésében a Kopint-Datorg Zrt. semmilyen formában nem vesz részt - tették hozzá.

Megszűnnek a minisztériumok honlapjai

#totalstudio