Menu      

Nagyobb szabadság lesz domain téren

Döntött az úgynevezett általános legfelső szintű tartománynevek (gTLD) liberalizációjáról az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN), így a ".com", vagy ".net" utótaggal rendelkező címeket felválthatják a kreatívabb internetes azonosítók.
Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) mai szingapúri tanácskozásán döntött a legfelső szintű tartományi kódok bővítéséről.Az új gTLD program szerint már nemcsak latin karakteres címeket lehet bevezetni, hanem lehetőséget teremt kínai, cirill és más írásjelek használatára. Az új tartománynevek elfogadása azonban az ICANN jóváhagyásához lesz kötve. A szervezet valós indokhoz köti majd a beadványok elfogadását. A liberalizáció 2012. január 12-től érvényes és az első elbírálások és engedélyek 2012 végére várhatók.

"Ma történelmet írtunk. Ez egy új korszak hajnala. Az internet címrendszerét most szabaddá tettük." - mondta Rod Beckstrom, a szervezet elnök-vezérigazgatója a döntést követő sajtótájékoztatón. "Reméljük, a doménévrendszer átalakításával jobban szolgálhatjuk az emberiséget" - tette hozzá. Az egyedi tartományi kód igénylésének illetéke azonban 185 ezer dollár (35 millió forint), és az ehhez szükséges formanyomtatvány is 360 oldalból áll. Ebből következően az új lehetőséggel legelőször nagyobb vállalatok élhetnek, így olyan címeket jegyezhetnének be, amelyek ".toyota"-val, vagy ".apple" utótaggal végződnek. A japán elektronikai óriás Canon már jelezte szándékát, hogy jogot kíván szerezni a ".canon" tartománynév használatára.

Nem csak a vállalati kör érdeklődését keltheti fel a lehetőség. Városok és iparágak részéről is lehet számítani érdeklődőkre, így olyan internetes címek is lehetnek majd, mint a "kerekpar.budapest", vagy az "indiai.etel". Az ICANN azonban figyelmeztetett: vallási és társadalmi érzékenységgel döntenek majd a beadványokról, így elkerülhetővé válnak a sértő címek. Továbbá, a változásokból profitálni vágyó domainkereskedőket elriasztandó, a gTLD-tulajdonosoktól elvárják majd, hogy működő honlapokat üzemeltessenek, és a tartománynevek továbbértékesítése is a szervezet engedélyéhez lesz kötve.

A világon jelenleg 22 általános legfelső szintű tartomány (gTLD) használatos, olyanok mint az .org, vagy a .info, ezek mellett pedig megközelítőleg 250 ország, illetve függő terület szerinti legfelső szintű tartomány (ccTLD) létezik, ilyen a Magyarországot jelölő .hu, vagy a Kínára vonatkozó .cn végződés.

SG

Nagyobb szabadság lesz domain téren

#totalstudio