Menu      

Natív kódot futtat a Chrome 14

Elérhető a Google böngészőjének legújabb, 14-es verziója. Az új változat leginkább abban különbözik az elődeitől, hogy a fejlesztők integrálták bele az úgynevezett natív klienst.
A natív kliens segítségével a felhasználóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a C és C++ nyelven írt programokat a böngészőben futtassák. Ennek köszönhetően a nagy számításigényű webes alkalmazások közvetlenül használhatják a processzor erejét. A megoldás mind az x86 architektúrájú, mind pedig az ARM CPU-knál működik. A cél az, hogy a natív kódok legalább annyira elterjedjenek és hordozhatóvá váljanak, mint a JavaScript. A natív kliens első verzióit a Google már 2008-ban bemutatta. Az akkori kutatóprojektből mostanra egy igazán kiforrott technika fejlődött ki, ami a társaság munkatársai szerint rövid időn belül megváltoztathatja a webet.

A stabil Application Binary Interface (ABI) segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek zökkenőmentesen működnek a Chrome 14-es és későbbi verzióiban. Így egy stabil platform jöhet létre, ami lehetővé teszi a technika produktív használatát. A megoldás hátránya, hogy így kifejlesztett alkalmazások a Chrome 13-ban és a régebbi változatokban nem futtathatók.

A Chrome 14 másik fontos újdonsága, hogy támogatja a Web Audio API-t, így immár audiofunkciók is integrálhatók egy JavaScript-interfészbe. Mindez megnyitja az utat a fejlesztők, különösen a böngészős játékok készítői előtt. Szintén újítás, hogy az új Chrome-verzió Mac OS X-es változatát teljesen optimalizálták a Mac OS X 10.7 (Lion) külcsínéhez és a Ctrl+Shift+F billentyűkombinációval aktiválható a teljes képernyős böngészés is. Emellett a Chrome immár a Mac OS X alatt is kínál nyomtatási előnézeti funkciót.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Chrome 14.0.835.163-ban a fejlesztők számos súlyos és alacsony besorolású biztonsági hibát javítottak ki. A Chrome 14 már egyaránt letölthető Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre.

Natív kódot futtat a Chrome 14

#totalstudio