Menu      

Négy Google vezető börtönbe kerülhet

Hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kéri négy Google-vezetőre az olasz ügyészség, amiért a vállalat videomegosztó oldalán megjelent egy olyan felvétel, amelyen egy Down-kóros tizenévest zaklatnak.
A Google hevesen tiltakozik a bírósági eljárás ellen, amelyet egyenesen az internet szabadsága elleni támadásként értékelnek. A Google négy vezetője elleni per egy milánói bíróságon zajlik. A vád azzal érvel, hogy a Google büntetőjogi kötelessége az ilyen videók közzétételének megakadályozása. A 2006 végén közzétett és közel két hónapig elérhető felvételen a tizenévest négy diák zaklatta, miközben a bántalmazást tucatnyian figyelték, semmit sem téve ellene.

A védelem álláspontját a december 16-ra kitűzött meghallgatáson adja elő. A rágalmazásban való bűnrészességet és a magánélet megsértését az olasz törvények legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. A Google közleményében kifejtette, hogy a kifogásolt videóval kapcsolatban pontosan az európai és az olasz jogszabályoknak megfelelően jártak el. A felvételt a hatóságok figyelmeztetése után eltávolították az oldalról, és a videomegosztó együttműködésével a videó készítőjét és feltöltőjét sikerült felkutatni és megbüntetni.

 

A kaliforniai székhelyű vállalat szerint az ügy ahhoz hasonlítható, mintha egy uszító levél miatt a küldeményt kézbesítő postás ellen indulna eljárás. Az ügyészség azzal érvel, hogy a bírósági tárgyalás nem az internet szabadságáról szól, hanem arról, hogy a világhálón vannak-e olyan fehér foltok, ahol a jog nem alkalmazható - olvasható az üggyel kapcsolatban megjelent olasz sajtójelentésekben.

Forrás:SG

Négy Google vezető börtönbe kerülhet

#totalstudio