Menu      

Saját programozási nyelvet mutatott be a Google

Nem bír magával a keresőcégként indult IT-óriás: az internetes kereső, a térkép- és egyéb online szolgáltatások, a böngésző és az operációs rendszerek, valamint a navigáció után most programozási nyelvet jelentettek be.
A Google lerántotta a leplet új programozási nyelvéről, amely állításuk szerint bizonyos meglévő nyelvek sebességét, rugalmasságát, valamint az általuk nyújtott biztonságot és teljesítményt ötvözi egyetlen platformban. Arra hivatkoznak, hogy az idők változásával szükség van a programozási nyelvek fejlődésére is, ez pedig az utóbbi években nem folytatódott a kívánt szinten.

A nemes egyszerűséggel csak Go névre keresztelt nyelv elsősorban a dinamikus Python, valamint a C és C++ hagyományaira, azok előnyeire épít, egyfajta keverékként. A megoldás sebességét a megszokott módon egy YouTube videón keresztül is bemutatják, a teljesítmény mellett pedig az egyszerűségre is nagy hangsúlyt helyeznek. A hivatalos oldalon a gyakran elhangzó kérdések szekcióban pedig arra igyekeznek választ nyújtani, hogy miért is látták szükségét egy saját nyelv kidolgozásának - szerintük eljárt az idő a meglévő platformok felett.

A listában rögtön első helyen említik meg, hogy a számítógépek fejlődését, azok gyorsulását nem követte a programozási nyelvek ehhez fogható evolúciója, így napjainkra a fejlesztés folyamata nem vált gyorsabbá. Ráadásul egyre nagyobb ellenérzést figyelhetünk meg az olyan összetett platformok iránt, mint amilyen a Java és a C++, amely a dinamikus alternatívák felé kényszeríti az érdeklődőket (lásd Python és Javascript). Ehhez kapcsolódik, hogy a párhuzamos számításokhoz sem nyújtanak kényelmes hátteret a meglévő nyelvek, így szükség van egy újfajta megközelítésre, amit a sokmagos processzorok megjelenése tovább erősít.

A külső szakértők véleménye szerint a Go mindenképpen érdekes próbálkozás, ám azt nem lehet megjósolni, hogy milyen ütemben hódít majd teret magának.

 

Saját programozási nyelvet mutatott be a Google

#totalstudio