Menu      

Túl sokan lopják a WiFi-eléréseket

Egy friss tengerentúli felmérés szerint három év alatt a vártnál sokkal lassabban nőtt a szélessávú interneteléréssel ellátott háztartások száma, amit legfőképp azzal magyaráznak, hogy sokan lopják a vezetéknélküli hozzáféréseket
A Mintel által elvégzett kutatásban rámutatnak arra, hogy 2006 és 2009 között alig 3 százalékos növekedést regisztráltak a szélessávú interneteléréssel felszerelt háztartások szegmensében, ez pedig jócskán elmarad a várttól. Hozzáteszik, hogy a Facebook és a YouTube korában erre csak egyetlen magyarázat lehet - ezzel pedig nem is finomkodnak.

Az internetszolgáltatók oldalán mutatkozó bevételek növekedésének szerény mivolta véleményük szerint elsősorban annak köszönhető, hogy egyre többen osztozkodnak a vezetéknélküli eléréseken, vagyis egynél több háztartás veszi igénybe ugyanazt a hozzáférést. Ezzel magyarázzák, hogy miközben a megkérdezettek 72 százaléka jelentette ki, hogy rendelkezik interneteléréssel, addig mindössze 56 százalék válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy birtokában van-e saját előfizetésnek. Mindez azt jelzi, hogy 16 százalék valamilyen más úton-módon fér hozzá a világhálóhoz, amely azonban nem minden esetben minősíthető legálisnak.

Különösképp feltűnő a magyarázatban, hogy elsősorban a magasabb jövedelmet felmutató háztartásokban hajlamosak a szomszéd elérésének megcsapolására, vagyis a WiFi-elérések engedély nélkül történő használatára - itt persze a fiatalabb korosztályok viszik a prímet, bár azt a felmérésben természetesen nem tudták kimutatni, hogy kik is lopkodják a hozzáférést, inkább arról van szó, hogy kik és milyen arányban osztják meg annak használatát. A 75 ezer dollár éves jövedelem felett teljesítő otthonokban ez például már 20 százalékban van jelen.

Ami a szélessávú elérések megoszlását illeti, itt az USA-ban a tanulmány szerint a kábel vezet 44 százalékkal, míg a DSL a második 38 százalékkal. 9 százalék még a hagyományos dial-up elérést kénytelen használni (ez utóbbiak nyilván vidéken élnek, ahol kevés választási lehetőség van).

Forrás SG

Túl sokan lopják a WiFi-eléréseket

#totalstudio