Menu      

Melyik a legbiztonságosabb böngésző?

Az Accuvant cég rendszerint összehasonlítja a piacon található böngészőket kimondottan ügyelve arra, hogy melyik a legbiztonságosabb. Az összehasonlításból ismét a Google terméke a Chrome jött ki győztesen megelőzve az Internet Explorer 9-et.
Az Accuvant rendesen benézett a böngészőkbe, hogy leteszteljék melyik is a legbiztonságosabb azonban valami miatt az Opera és a Safari kimaradt a szórásból, de így látatlanban is valószínűleg az Firefox előtt landoltak volna. A több mint 100 oldalas dokumentum alapján az Internet Explorer 9 és a Google Chrome a legbiztonságosabb böngészők a világon, de sajnos még most is voltak olyan tesztek, ahol ez a két böngésző sem remekelt túlzottan. A tesztelők leírták, hogy melyik böngészőben milyen védelmi koncepciókat használtak töbek között kitérek az Adress Space Layout Randomization (ASLR) és a Data Execution Prevention (DEP) biztonsági megoldásokra továbbá a Sandbox és a Just-In-Time Compilers (JIT) mechanizmusokra és az azokra épülő fejlesztésekre. Ezekre általában a meglévő hibák kihasználásának megakadályozására van szükség és meglepő módon a Firefox igen csak spórolt a beépítésükkel. Lássuk a táblázatot.

 


Látható, hogy a Chrome a beépített Sandbox megoldásával előzte meg az Intrenet Explorert. A Sandbox lehetővé teszi a rendszer megvédését a kártékony és rosszindulatú hozzáférésektől, eddig bizonyítottan magas szinten. Ez sajnos a Microsoft által írt Internet Explorerről már nem mondható el, ahol egyelőre csak Intergryti Level funkció van, amely nem kimondottan biztonságos már egy ideje. Ennél már csak a Firefoxnál rosszabb a helyzet, ahol sajnos egyik fejlett biztonsági mechanizmus sincs jelen, ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsen védelmi rendszere, csak az már elavult könnyen kijátszható. Mindezek mellett a legtragikusabb tény hogy egyik böngésző sem fogta meg a kártevővel fertőzött URL-eket, tehát ha valaki ilyenre navigál, sajnos könnyen fertőzötté válhat, ha nincs valamilyen második szintű védelmi rendszere például egy Antivirus program. Ezen a teszten mind a Microsoft URL Reporting Service, mind a Chrome és a Firefox által használtak Safe Browsing List gyakorlatilag el hasalt, annak rendje és módja szerint. Minden megoldás a fertőzött 3000 URL alig 13%-át sikerült felfedezniük.

A tesztelést a Google rendelte meg ezért az adatokat kezeljük egyelőre feltételesen, hiszen bár független cégről van szó tudjuk, hogy azért a pénz néha képes beszélni. A vizsgálatok mindenesetre rámutattak a tényre, hogy minden fejlesztőnek van még mit produkálnia, hogy tolérjék a sokkal gyorsabban haladó hackereket.

A Chrome fejlesztői már idén áprilisban bejelentették, hogy a böngésző a jövőben nem csak a fertőzött tartalmakat kínáló oldalak esetében figyelmezteti a felhasználót, hanem blokkolja a kártevőkkel fertőzött EXE-fájlok letöltését is.

 

Melyik a legbiztonságosabb böngésző?

#totalstudio