Menu      

Youtube videó HD beágyazással

Korábban már írtunk egy cikket a Youtube videó beágyazás paramétereiről, azonban egy rövid ideje a HD beágyazással komoly gondok kezdtek lenni. Most ismertetjük a megoldást, amiről érdekes módon maga a Youtube dokumentáció sem számol be.
Korábbi cikkünkből megismerkedhetett mindenki a Youtube paraméterekkel, amelyek segítenek a beágyazást tökéletesebbé tenni az oldalunkon. Nos az egyik legkedveltebb paraméter a &hd=1 volt, aminek következtében követelhettük a player-től, hogy a videónkat HD-ban játssza le, ha az lehetséges. Sajnos ez egy ideje valami miatt nem működik, ekkor kezdtünk el kicsit utána járni a dolgoknak, de érdemleges megoldást nem találtunk, csak a net legalsó bugyrában.

Rengeteg bejegyzés foglakozik a témával és mindenki csak hajtogatja, hogy &hd=1 ?hd=1,de nem egyszerűen higgye el mindenki, hogy ez nem működik. A hitetleneknek jöjjön itt egy példa videó. A teljesen szabványos megosztás kódot kértük le, ami ugye már iframes egy ideje. És utána írtuk, a bűvös ?hd=1-et. Íme az eredmény:

< iframe frameborder="0" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/VxKfC77XAp8?hd=1" width="560"> < /iframe>


Igen jól látja mindenki, a lejátszás 360p-ben kezdődik, noha a kis fogaskerékre kattintva láthatjuk, hogy HD és fullHD felbontásban is elérhető az előzetes. Egy oldalon dolgoztunk éppen, amelyen szükség lett volna egy intro HD beágyazására, de sehogy nem sikerült, ekkor kezdtünk kicsit utána olvasni és meg is találtuk egy support fórumon a megoldást, amit most meg is osztunk mindenkivel. Több mint valószínű, hogy mi adunk hírt róla először, mert egyetlen magyar bejegyzésbe sem akadtunk, pedig lehet, hogy sokakat foglalkoztat a téma, amikor már HD nélkül nem is videó a videó, és mindenki legalább 5M-ás vonalon netezik. A megoldás a ?vq paraméter. Az alábbi paraméterek alkalmazása lehetséges HD lejátszás kapcsán:

?vq=hd1080

vagy paraméterhalmozásnál &vq=hd1080 - FULL HD Youtube beágyazás

?vq=hd720

vagy paraméterhalmozásnál &vq=hd720 - HD Youtube beágyazás

Ennek eredményeképpen tehát az előző beágyazó kódunk a következőképpen fog kinézni (ilyen esetben nincs szükség HD kapcsolóra sem már. Chromeless és AS3-as Youtube player esetén)
< iframe frameborder="0" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/VxKfC77XAp8?vq=hd1080" width="560"> < /iframe>


Máris láthatjuk az eget rengető különbséget. A beágyazott videó HD-ban indul el. Ennyi lenne tehát a trükk. És hiába kerestük arra a választ, hogy miért nem megy a régi módszer, sem a Youtube hivatalos dokumentációjában sem máshol nem találtunk rá választ. Az lehet, hogy ez ideiglenes probléma, de az is lehet, hogy direkt került ki az automata HD lejátszási lehetőség. Egyelőre viszont ismert a megoldás vq paraméter, ami egyébként a Video Quality rövidítése.
Youtube videó HD beágyazással

#totalstudio