Menu      

Multi-Session böngészés Chrome-al

A minap olyan problémába futottunk bele, hogy szerettünk volna egy oldalt többen tesztelni különböző felhasználókkal, ezt eddig úgy oldottuk meg, hogy ahány felhasználó volt annyiféle böngészőt nyitottunk, de a Google Chrome végelegesen megoldotta ezt a problémát.
Eddig, ha szerettünk volna külön userekkel fellépni egy fejlesztés alatt álló portálra, vagy akár csak hogy hétköznapibb példát hozzunk fel: két felhasználónk van a Facebook-on és szeretnénk mindkettőt egy időben használni, kénytelenek voltunk egy másik böngészőt indítani. Aminek biztosan voltak olyan tulajdonságai, amiket nem szerettünk, mert nem véletlenül váltottunk Chrome-ra. A multi session-ra viszont szükség volt, ezért a szokatlan környezetben kellett tevékenykedni, ami fejlesztésnél még zavaróbb, hiszen az ember szereti a jól megszokott Inspect Element és konzol dolgokat, ami minden böngészőnél más és más (már ahol van), de ennek vége!
Bár nagyon nem híresztelték, de azért szépen lassan láttuk, hogy a Chrome nyitó oldalára felkerült egy felhasználói bejelentkezés. Ez gyakorlatilag ugyanúgy működik mint a Windows-nál a fiókok, ha a a sajátunkkal lépünk be a saját dolgainkat látjuk, ha más lép be akkor természetesen nem látja a mi dolgainkat.



Pontosan ez a funkciója, az amit ki lehet használni multi session kezelésre egy böngészőn belül. A történet igazán egyszerű, amennyiben egyetlen felhasználó van létrehozva akkor menjünk a Menu > Beállítások > Felhasználók részlegre és adjunk hozzá egy új felhasználót. Ekkor a bal felső sarokban megjelenik az általunk kiválasztott profil „jelvénye".





Így máris két felhasználónk van, amik között a bal felső sarokban található „jelvényre" kattintva válthatunk. A kis ábrára kattintva egy teljesen „szűz" Chrome ablak fog felnyílni, amibe egyetlen kiegészítő sem lesz telepítve, nem lesznek session-ok, cookie-k, de még böngészési előzmények sem! Ennek megfelelően, ha felmegyünk ugyanarra az oldalra mint a másikkal (pl. Gmail, Facebook, ect) akkor itt bizony kijelentkezve leszünk. És ez a multi session browser lényege, noha alapvetően ez a funkció nem kimondottan erre lett kitalálva ez tény. Érdemes megjegyezni, hogy az új felhasználónak felnyíló bejelentkező ablak nem kell semmit beadni egyszerűen nyissunk egy új fület és böngésszünk.

A Google-nál arra is gondoltak, hogy a tálcán ne keveredjenek össze a belépett felhasználók ezért a kis „jelvények" megjelennek a szolgáltatás ikonok mellett is. (Jelen esetben a kis fehér ember és a sárga macska)



Ezen funkciója a Google Chrome-nak természetesen azért lett kitalálva, hogyha több ember használja ugyanazt a gépet, akkor ne kelljen mondjuk új Windows vagy más operációs rendszer felhasználókkal babrálni, ezzel is megkönnyítve a dolgunkat. (A Chrome OS-ról nem is beszélve) Reméljük sikerült mindenkinek segíteni, akinek szüksége volt erre a talán nem mindennapi funkcióra, amely viszont valószínűleg azért rohamosan el fog terjedni egy gépes de sok tagú családoknál és persze a weboldal fejlesztőknél.
Multi-Session böngészés Chrome-al

#totalstudio